Posjeta volontera i osoba treće dobi iz Modriče i Domaljevca

U okviru realizacije projekta „Uspostava centara za osobe treće životne dobi u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj“, kojeg implementira Udruženje „Partnerstvo za javno zdravlje BiH“ i Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNFPA BiH), Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo 16. i 17.decembra posjetilo je oko 60 osoba treće životne dobi, zajedno sa volonterima iz općina Modriča i Domaljevac, te načelnik Opštine Modriča Mladen Krekić.
Tom prilikom, dobrodošlicu gostima poželio je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ističući kako je ovo jedan od projekata na koji je Općina Novo Sarajevo najponosnija jer predstavlja krunu onoga što ova općina, bez direktne zakonske nadležnosti, već godinama radi kada je u pitanju podrška i pomoć osobama treće dobi. Načelnik Koldžo je dodao kako se raduje što će se ovakvi centri otvoriti i u općinama Modriča i Domaljevac, te što Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo uspješno ispunjava funkciju Regionalnog razvojnog centra aktivnog i zdravog starenja, za šta je proglašen od strane Mreže zdravlja Jugoistočne Evrope.
Gostima iz Modriče i Domaljevca predstavili su se i članovi vokalnih grupa centra „Zlatna jesen“ i „Sevdalije“, nakon čega je upriličena prezentacija o zdravstvenom programu koji se provodi u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo.
Navedene općine odabrane su od strane implementatora projekta kao općine u kojima će biti uspostavljeni centri za zdravo starenje, koji će zajedno sa Centrom za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo činiti mrežu ovih centara. Projekat je finansiran sredstvima Odjela za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) ,a implementiran kroz UN program za ublažavanje posljedica poplava „Danas za nas”.

 


Kategorije: Novosti
Translate »